2010. június 28., hétfő

Nyári visszér és seprűér kérdéskör - ismeret terjesztő

Végre itt a nyár, a strandszezon, a nyaralások időszaka. A hosszú nadrágokat lecserélhetjük rövid nadrágra, szoknyára, míg a pulóvereket eltehetjük a szekrény mélyére. Ám sajnos ez nem mindenkinek okoz örömet, hiszen hazánkban és világszerte egyaránt sokan szenvednek a visszérbetegség okozta esztétikai problémákkal, seprűerességgel.

Ahhoz, hogy ezeket a problémákat még idejében megelőzzük és meggyógyítsuk - még mielőtt nemcsak esztétikai hanem fizikai fájdalmat okozó gond legyen belőle - tudnunk kell, a probléma súlyosságát, kialakulásának okát, következményeit. Sokan azt gondolják, hogy visszeres problémák, seprűerek csak idősebb korban jelenhetnek meg, de azonban ez tévhit. Sajnos már serdülőkorban előfordulhatnak visszeres betegségek ezért kezelésüket muszáj még időben elkezdeni, orvosolni. A korai visszeresség okozója lehet a súlyfelesleg, a terhesség, hiszen a hirtelen felszedett kilók leterhelik a lábat, a hosszas álldogálás nem megfelelő cipőben, magas sarkú szandálban, keményebb sportok is okozhatják a betegséget, ám a visszérbetegség erősen öröklődő hajlamot mutat. Ezenkívül fogamzásgátlók szedése is okozhatja a betegséget, tehát hormonális háttér is közrejátszik.A visszérbetegség az alsó végtag vénáinak a kitágulását jelenti. Elsősorban a nők körében gyakoriak a tünetek. A visszerek megnagyobbodott vénák, melyek a vénafal meggyengülésének következtében alakulnak ki. Az artériákkal ellentétben, a vénákban nem az érfal izomműködése továbbítja a vért, hanem passzívan áramlik. Ezt az áramlást azok a tasakok és billentyűk segítik melyek a vénák falában találhatóak meg. A vér így csak egy irányba tud áramlani, mert ha megpróbál visszamozdulni a billentyűk bezáródnak. Azokon a területeken, ahol a vénákra nagyobb nyomás nehezedik, vagy anatómiai, vagy gravitációs okból, a vénafal képes annyira kitágulni, hogy a billentyű már nem képes teljesen bezáródni. Ekkor a visszaáramló vér tovább tudja növelni a nyomást, ami tovább tágítja az eret. Így ez egy ördögi kör.

A visszér a legtöbb esetben a lábakon jelenik meg, bár az aranyerek is ugyanilyen mechanizmussal keletkeznek. Azonban kisebb vénák is kitágulhatnak a bőr mentén. Ezeket rajzolatuk alapján pókvénáknak hívjuk. Lehetnek pirosak vagy kékek, és főként esztétikai problémát okoznak.

Visszerek fajtái:

A klasszikus visszértágulat, ami a lábszár, a térd és a comb belső részén jelenhet meg, megjelenési formája: ceruza vastag, kidudorodó, kacskaringós. Bizonyos esetekben a vádlin is kialakulhat.

A vénákon belül elhelyezkedő, nyomást-csökkentő billentyűk nem megfelelő záródása illetve elégtelensége okozza. Gyakran jár panaszokkal,melyek a következőek lehetnek - a láb fáradékonyabb, estére a boka és a lábszár bedagad, feszítő fájdalom jelentkezik. Szaknyelven ezt hívják az úgynevezett "nehézláb" érzésnek. A hálószerű vénatágulatok, melyek a lábszár és comb külső és hátsó felszínén jelennek meg. A bőrön keresztül áttetsző 2-4 mm vastag kékes színű értágulatok. Ritka esetben okozhatnak problémát és általában nem emelkednek ki a bőr felszínéből. Főleg esztétikailag zavaró tényként vannak jelen.

A seprűvénák (hajszálér tágulatok) 1mm-nél vékonyabb, piros, szerteágazó kis értágulatok. A láb bármelyik részén megjelenhetnek. De általában csak kozmetikai zavart okoz, nem tekinthető betegségnek.

Ezek a visszértípusok külön-külön vagy együttesen is megjelenhetnek. Mindegyiknek megvan a maga speciális kezelése, legyen az panaszokat okozó visszérbetegség vagy esztétikailag zavaró seprűvéna tágulat.

Következményei:

A lábszárfekély, amely az életminőséget nagymértékben romboló szövődmény. Ez egy nagyon nehezen gyógyuló, újra és újra kiújuló seb. A másik következménye lehet a trombózis. Trombózisnál egy vérrög által elzáródik egy-egy vénás terület és ezzel a mögöttes rész szöveti ellátása, oxigenizációja leromlik. A trombózis gyulladáshoz, a szövetek roncsolódásához, súlyosabb esetben vérrög képződéshez is vezethet.Számos házi praktika, eljárás létezik a visszér probléma enyhítésére:

- Párnákkal polcoljuk fel a lábunkat, ugyanis ilyenkor a vér lefelé folyik a szív felé.
- Tegyünk citromhéjat a teánkba, vízbe ugyanis a gyümölcshéj rutint tartalmaz amely biztosítja az érfal rugalmasságát illetve szabályozza a hajszálerek áteresztőképességét.
- Váltófürdő: zuhanyzáskor a meleg vízsugarat a lábunkra irányítsuk kb. 3percig, majd ezt váltsuk hideg vízre és ugyanennyi ideig irányítsuk a lábunkra. Ezt párszor ismételjük meg, ugyanis ez az eljárás segíti a vérerek kitágulását és összehúzódását illetve serkenti a vérkeringést.
- Gyógyszertárakban beszerezhető az ún. kompressziós harisnya mely kisebb visszértágulat esetén a duzzanat kialakulását akadályozza meg. Amennyiben visszértágulatunk nagy akkor rugalmas harisnyára lehet szükség.
- Figyeljünk arra, hogy ne álljunk vagy üljünk mozdulatlanul hosszú ideig, tornáztassuk a lábat.
- Ne tegyük keresztbe a lábat ugyanis akkor nyomást gyakorlunk a vénákra és a vér nem tud visszaáramlani a szívbe.

Az érfal betegségek megelőzését szolgálhatja a PLERUDIN tabletta.
Súlyos visszér problémák kezelésére ajánlott termék: PLERUDIN FORTE visszérkrém .
A termék gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény. A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése