2010. október 8., péntek

Hagyományos népi gyógymódok III.

Pióca a népi gyógyászatban

A népi gyógyászatban fontos szerepet kapott a pióca, Kiemelkedő helyet foglalt el az orvoslásban. A népi gyógyászatban piócákkal kezelték a szívbetegségeket, a fekélyt, a vastagbélgyulladást, a magas vérnyomást, az ekcémát, és az állatvilágban is alkalmazták, a hörgők asztmás megbetegedésit kezelték vele.A piócát – nadályt - a nadályos emberek a tavakból, édesvizekből gyűjtötték, mégpedig úgy, hogy lábszárig felhajtották nadrágjaikat és lábukra rátapadtak a piócák. Ők az ősi tudás, a népi gyógyászat tudományának birtokosai voltak.
A pióca legfontosabb hatóanyaga, a hirudin, melyet véralvadásgátló, nyirokkeringést élénkítő, immunizáló és érgörcsoldó hatásáról ismerték. A pióca, alkalmazása során, hirudint fecskendezett a vérbe, meggátolva ezzel a véralvadást. Nyugtatónak is használták őket, hiszen sok vér lecsapolása esetén a páciens álomba merült és idegei is ellazultak.
Híre ment a magyarországi piócakezelés sikerének és például a párizsi kórházakban 5-6 millió piócát alkalmaztak melyeknek nagy részét mind Magyarországból szerezték be. De szállítottak piócát, Afrikába, Amerikába, sőt még Ausztráliába is.

Patikákban, bioboltokban kapható hirudin tartalmú termékek: PLERUDIN® FORTE visszérkrém , MEDHIRUD krém, duzzanatok rándulások kezelésre.
A termék gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény.A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése