2011. március 2., szerda

Űzd el a fejfájásod! 1. rész – Népi gyógymódok

Lehet enyhe, tompa, éles, lüktető, jelentkezhet tarkótájon, halántékon, homoki részen, fejtetőn. Kezdődhet alattomosan, lassan-lassan erősödve, de hirtelen, hasító fájdalomként is megjelenhet.

A fejfájásnak gyakran pszichés gyökerei vannak. A feszültség, a stressz, az alváshiány, a kimerültség, a túlhajtott életvitel egyaránt okozhatják, főként akkor, ha ehhez valamilyen káros szenvedély is társul, pl. dohányzás, túlzott kávéfogyasztás vagy alkohol.

Sokszor valamilyen betegség miatt kezdjük el a halántékunkat masszírozni. A vírusfertőzéseknek az egyik leggyakoribb tünete a fejfájás. Az influenza mellett azonban számos más betegség esetén is számíthatunk rá.

Ilyenek például: a magas vérnyomás, a vese- és májbetegségek, a szív- és érrendszeri betegségek, a szemproblémák, az orr- és orrmelléküreg betegségei, a fülbetegségek, a koponyaüregi vérzések, daganatok, keringési zavarok, gyulladások, a fejsérülések.

Fotó: Esther Simpson

Ne feledkezzünk meg a külső hatásokról sem, a szmogról, a túl erős napfényről (napszúrás), vagy a mostanában igen jellemző hirtelen időjárás változásokról sem. A túl erős szagok, a huzat, a neonfény is ide sorolhatók.

Különböző hiányállapotok is okozhatnak fejfájást, például a vashiány, különböző vitaminok hiánya, vagy a túl alacsony folyadékbevitel.

Ha a fejfájásunk nem túl erős, érdemes megpróbálkozni egy-két régi, jól bevált népi gyógymóddal, recepttel:

Borogatás Ez a legismertebb, és legnépszerűbb népi gyógymód a fejfájás enyhítésére. Egy tiszta textíliába jégdarabokat csavarunk, vagy egyszerűen csak bevizezzük, és a homlokra tesszük. Migrén, másnaposság, stressz, kimerültség okozta fejfájás csillapítására lehet jó, viszont megfázás, nátha esetén ne alkalmazzuk.

Hideg karfürdő 10-30 másodpercig lógassuk karjainkat felkar középig 15 fokos vízbe. A vízfürdő elkészítésére a mosdókagylót használhatjuk. Élénkítő hatású, kitisztítja a fejet, javítja a vérkeringést.

Gyógytea Ha gyakran szenvedünk a fejfájástól, gyógyteát is készíthetünk magunknak gyömbér, komló, kamilla, citromfű, menta, és rozmaring keverékéből. Egy teáskanál gyógyfüvet egy csésze forró vízzel leöntünk, és 5 percig állni hagyjuk. Napi 1-2 csészénél többet ne igyunk.

Zöldségek és gyümölcsök
Citrom: egyszerű, könnyen megvalósítható házi praktika. Főként halántéktáji fejfájás esetén hatásos. Mindössze annyit kell tenni, hogy a halántékot friss citrom héjával bedörzsöljük. Ekcémásoknak és másfél évnél fiatalabb gyereknek ez a módszer azonban nem ajánlott.
Hagymapakolás: Egy nagy hagymát finomra aprítunk, laza szövésű textíliába csavarjuk, a pakolást 20 percre a nyakra tesszük. Ezt követően tekerjünk a nyakunkra egy meleg sálat.Add a Facebook-hoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése