2017. április 19., szerda

Bipoláris április - Tippek tavaszi havazásra

Április hónapunk hű a hozzá biggyesztett „szeszélyes” jelzőhöz, azonban arra azért senki sem számított, hogy Húsvét után havazni fog. A csapongó időjárás sokkal nagyobb hatással van szervezetünk működésére, mint gondolnánk. Ilyenkor lényegesen fogékonyabbak vagyunk a felsőlégúti fertőzésekre, a krónikus betegségek tünetei felerősödnek, a vérnyomás ingadozóvá válik, nem beszélve a különböző reumatikus eredetű panaszokról.

A cél az egyensúly visszaállítása

Ha eddig nem szedtünk plusz vitaminokat, ásványi anyagokat, most néhány hétig tartsunk egy kúrát.  Különösen a C-, B-, D-vitamin fontos, illetve a cink, a magnézium és a vas. A magnéziummal ne fukarkodjunk, mehet nagyobb dózisban is: enyhíti a görcshajlamot, oldja az idegi feszültséget.

A folyadékbevitelt sem lehet eleget hangsúlyozni. A minimum a 2-3 liter, és ebbe nem tartozik bele a leves vagy a kávé. A folyadék lehet ízesítetlen gyümölcstea, zöldtea vagy sima víz is. És hogy valami konkrétat is mondjunk: minden nap 2 csésze csalántea. Vasban gazdag, salaktalanító, vértisztító hatású. Köszvényre, reumára kifejezetten ajánlott. A friss csalán is szedhető, gyűjthető már, viszont csak a friss hajtásokat szedjük le a végéről (újrahajt), az idősebb levelek rossz ízűek. (Csak kúraszerűen fogyasszuk!)

Étkezésügyben érdemes a könnyen emészthető, kevés fehér húst tartalmazó fogásokra koncentrálni. A nehéz, fűszeres, füstölt, puffasztó ételeket kerüljük. Minél több saláta és zöldség kerüljön az asztalra. Az újhagyma és a snidling kvázi az egész szervezetre jó hatással van, és általában a gyomrot sem bántja. Az új hagyma zöld részét is rágjuk el, abban van a legtöbb vitamin és ásványi anyag.

Egyes nézetek szerint szervezetünket hozzá kell szoktatni a szélsőséges időjáráshoz. Ám ezt is csak fokozatosan tegyük. Ne a legnagyobb szélben és hóesésben menjünk ki levegőzni, ha amúgy is érzékeny az egészségünk.  Helyette alkalmazzunk hideg-meleg váltott zuhanyt, erősíti az immunrendszert, élénkíti a keringést.

Valóban nehéz a napi mókuskerék mellett az egészségünkre is tudatosan odafigyelni, de ha csak egy csésze gyógyteát főzünk meg mindennap, és nyugodtan elkortyolgatjuk, már jobban fogjuk érezni magunkat. Az említett csalánon túl, heves szívdobogásra, nyugtalanságra galagonya-citromfű teát, ingadozó, magas vérnyomásra fehér fagyöngy teát igyunk, tavaszi náthára hársfavirág a nyerő. 

EZT AJÁNLJUK!


FERROCOMP® FORTE 40x tabletta
A minőségi vaspótlás!
Add a Facebook-hoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése