2017. május 16., kedd

Kullancs által terjesztett betegségek 1. rész

Idén a szokottnál is több kullancs van a zöld területeken, beleértve a nagyvárosokat is. (Tévedés azt hinni, hogy kullancs csak az erdőkben van.) Gyermekeinkre kell leginkább ügyelnünk, hiszen ők játék közben bemennek a bozótba, lefekszenek a fűre stb. Kullancs csípés esetén minden esetben néhány napos megfigyelés szükséges, nem áll-e fent fertőzöttség.

Babeziózis
Elsősorban állatokat, kutyákat érint, de nagyon ritka esetben emberek is fertőződhetnek. (Magyarországon erre eddig nem nagyon volt példa.) A Babesia egysejtű élősködő, mely a vörösvértesteket támadja, elpusztítja azokat. Tünetek: magas láz, fejfájás, izomfájdalom, súlyos esetben vérszegénység, sötét vizelet.

Ehrlichiosis (Vérzéses kullancsláz)
Csak érintőlegesen írunk róla, mert Európában jóformán csak a mediterrán térségben fordult elő eddig. Az erlichia nevű mikroorganizmus állatok, emberek sejteiben tud megélni, a fehérvérsejteket támadja meg,
Lyme-kór vagy Lyme-borreliózis
A Borellia burgdorferi nevű baktérium okozza az egyik leggyakoribb kullancs által terjesztett betegséget.  Védőoltás nincs  rá. Kezelése hosszabb-rövidebb antibiotikumos kúrát igényel, függően attól mikor történt a csípés, meddig volt a bőrben a kullancs. A tünetek több szakaszban jelentkeznek, az esetek többségében a csípés helyén jellegzetes kokárdaszerű folt alakul ki, később, ha már vándorolni kezdenek a kórokozók, fáradékonyság, izom, ízületi fájdalmak, tarkómerevség, idegi fájdalom kínozza a beteget. A kezeletlen Lyme-kór évekkel később is kihat a beteg egészségére, kellemetlen, hosszan tartó ízületi panaszok jelentkezhetnek.

Tularémia – Nyúlpestis

Amerikában a harmadik leggyakoribb kullancs által (is) terjesztett betegség, de fertőzött állattal való érintkezéssel, a hús megevésével is fertőz. Nálunk csak nagyon kevés esetet jelentettek eddig, viszont a fertőzések száma évről-évre növekszik! Elsősorban vadászokra, hentesekre, gazdálkodókra jelenthet veszélyt. Antibiotikummal kezelhető. 

folytatjuk!EZT AJÁNLJUK!


ANTIVAKARIN® krém - csípések helyi ápolására
Elég volt a vakaródzásból!Add a Facebook-hoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése