2017. június 7., szerda

Ha nyár, akkor limonádé!

A legegyszerűbb nyári hűsítő receptjét senkinek nem kell bemutatni, hiszen alapjában véve vízről, citromról és cukorról van szó. Az ízesített limonádék pedig igazi reneszánszukat élik – bárok, éttermek táblái biztatnak a legkülönfélébb, saját, egyedi-házi verziók megkóstolására. Számos vendéglátóipari egységben viszont arra vetemednek, hogy egyszerűen szörppel (kivétel ez alól a jóféle háziszörp) vagy dobozos gyümölcslével oldják meg az ízesítést, ezeket lehetőség szerint felejtsük el, és otthon is kísérletezzünk bátran a friss gyümölcsökkel, sőt, fűszerekkel.

Eredet
Limonádé szavunkat a németből vettük át, és teljesen logikusan a benne lévő limon, lemone, azaz citrom szóból eredeztetik. Átvitt értelemben is felbukkan a szó a nyelvünkben: a könnyű, értéket túlzottan nem képviselő filmeket, sorozatokat aposztrofálják így. Visszanézve pedig nagyon úgy néz ki, hogy a XI. században a kereszteslovagok hozták be a receptet Ázsiából, az ital pedig Európa-szerte azonnal népszerűvé vált.

Gyümölcsösen
A limonádé lényege a citrom,  de készülhet más citrusfélékkel is, vagy akár keverve azokat. Nagyon finom a citrom-narancs, a citrom-grépfrút variáció, előbbi esetében a narancs édessége miatt nem is igényel külön cukrot vagy más édesítőt.
A nyári gyümölcsök tárháza is igen nagy, ott az eper, a málna, a cseresznye, a meggy, a szeder. Lényeg, hogy a citromlevet turmixoljuk le a gyümölccsel, a lé pedig átszűrve kerüljön a pohárba vagy a kancsóba, aztán jöhet a víz, az édesítő elem, a jég, és a dekoráció. Javasolt egyébként sima mentes vizet használni, jobban kijönnek az ízek, de persze a bubisvíz rajongók se adják fel az elveiket.

Fűszeresen
Ha még lehet fokozni, akkor tegyük azt fűszerekkel. Az ízesítők közül a legnépszerűbb a menta, de nyugodtan lehet kísérletezni citromfűvel, zsályával, kakukkfűvel, bazsalikommal, gyömbérrel a frissek közül. A szárított fűszerek is tartogatnak meglepetéseket: a rózsabors, az ánizs, a fahéj vagy a vanília kifejezetten jól passzol a citromhoz. A mennyiségekre azonban figyeljünk, a fűszerek aromájának épp csak annyira kell jelen lennie, mint egy nagyon enyhe fuvallat. A szárított fűszerek egyébként úgy érvényesíthetőek a legjobban, ha cukorszirupot készítünk, és abba főzzük bele az adott fűszert, ami mindig egészben legyen, ne őrölve.

Az egzotikus ízek kedvelőinek pedig külön ajánljuk kipróbálásra a rózsa- illetve a narancsvirágvizet. Ezekből néhány csepp is elég egy limonádéba, és az ember máris egy trópusi virágoskertben érzi magát. Ha viszont nem akarjuk ezekért a különlegességekért nyakunkba venni a várost, akkor kóstoljunk meg egy levendulás limonádét, most úgyis szezonja van!
Add a Facebook-hoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése