2017. augusztus 1., kedd

Erdőn-mezőn 7. rész - A fekete szeder

Nem csak zamatos gyümölcs, hanem egy sokoldalú gyógynövény is. Így augusztusban az erdőjárók, kirándulók egyik kedvenc hűsítő csemegéje, de természetesen kertünkben is könnyen szaporítható a szederbokor.

Viszonylag igénytelen, mégis bőven termő gyümölcs. Erdei változatának gyógyhatása erősebb, mint a kerti nemesítetté. Vadon termő fajtáját erdei tisztások mellett, erdőszélen keressük, a napfényt ugyanis nagyon kedveli.

Gyógynövényként gyümölcse, levele egyaránt fogyasztható.  A levelek csersavtartalma (tanninok) magas, tehát hasmenés esetén kiváló!  Összehúzó hatása miatt szájüregi sebek, íngyulladás, vérzések kezelésére is nagyon ajánlott – már az is pozitív eredményt hoz, ha egyszerűen csak szederlevelet rágunk. Gyümölcse, levele egyaránt alkalmas a gyomor erősítésére. Teája alapvetően az egész emésztőrendszert erősebbé, ellenállóvá teszi. 
A levelek forrázata külsőleg ízületi gyulladás, köszvény, reuma esetén is használható, belsőleg pedig a vashiányos vérszegénység esetén segíthet.
Gyümölcse magas C- és B-vitamin tartalma mellett olyan színanyagokat, antociánokat tartalmaz, ami védi a szervezetet a káros szabadgyököktől, támogatja az érrendszer egészséges működését.


További érdekességként érdemes még megemlíteni az 1960-as évekig kapható Planta-teát, amit szederlevélből készítettek fermentálással. A II. világháborút követően a fekete tea hiánycikk volt, amit ezzel az egyszerű, ám ízletes módon pótoltak. 

A szederből készíthetünk szörpöt, lekvárt, csatnit, gyógybort, de még mustárt is!

Fotó: morguefile

EZT AJÁNLJUK!


FERROCOMP® FORTE 40x tabletta*
A minőségi vaspótlás! - MEGÚJULT CSOMAGOLÁSBAN!


Add a Facebook-hoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése