2017. szeptember 6., szerda

Őszi életreceptek 1. rész

A szeptember olyan, mint egy kisebb újév: újrakezdést jelent a diákoknak az iskolában, a szülőknek pedig lássuk be némi megkönnyebbülést, miszerint végre visszatérhetnek a jól megszokott hétköznapok. Újra kialakíthatunk egy külső-belső rendet az életünkben, új terveket szövögethetünk mibe is vágjunk bele. Jó időszak ez képességeink fejlesztésére, a tanulásra, írásra, olvasásra, testmozgásra.

Hogyan szeressük az őszt?
Hűvösek az esték, kezdődik a korai sötétedés, egyre többször fordul szürkébe az ég esőt, szelet hozva magával. Az ősz az elmúlás egyik jelképe is, ám talán ahogy a bevezetőben elhangzott az újrakezdésre is nagyon jó lehetőséget ad, érdemes hát inkább erre koncentrálni és egész egyszerűen mellőzni, figyelmen kívül hagyni az árnyoldalakat.

1. lépés – Mozogj és tovább élsz!
Ahelyett, hogy elkezdenénk hosszan papolni a rendszeres testmozgás fontosságáról, gondolkozzunk együtt egy kicsit. Egy ülőmunkát végző ember az éjszakai pihenéssel együtt a 24 órából minimum 16 órát szinte teljes fizikai passzivitásban tölt és ebben még nincs benne az utazás (kocsiban, buszon stb. ülés), vagy pl. az esti tévézés. Ahhoz pedig, hogy 40 év felett ne kelljen küzdenünk szív- és érrendszeri betegségekkel, magas vérnyomással, cukorbetegséggel, csak hogy néhányat említsünk az egészségügyi kockázatok közül, mozogni szükséges. A hangsúly tehát azon van, hogy egészségesek szeretnénk maradni. A jó állóképesség, a fogyás lehetősége, a fizikai erőnlét vagy az alakformálás másodlagos szempontokká válnak az egészséggel szemben. Az ülőmunkát végzők körében a stressz kezelés is sokkal rosszabbul működik, a pánik- és szorongásos betegség kialakulásának esélye megsokszorozódik. A lelki egyensúly megőrzésének pedig szintén az egyik alappillére a rendszeres fizikai aktivitás.
Nem kell azt gondolni, hogy a fizikai aktivitás csak akkor ér valamit, ha heti több alkalommal legalább egy órát feszített tempóban izzadunk az edzőteremben. Kimutatták, hogy már az is komolyan hozzátesz egészségünk javításához, fenntartásához, ha heti háromszor 15 percet futunk, biciklizünk, úszunk, vagy egyszerűen csak kertészkedünk.  Lényeg, hogy ne féljünk jobban érezni magunkat, és legalább a minimumot tegyük meg magunkért. Az viszont fontos, hogy mindenképpen olyan mozgásformát válasszunk, amiben örömünket leljük!


EZT AJÁNLJUK!

KOVITOX® krém*
A sport öröme! Izomlazítás – Máris könnyebb a mozgás!


Add a Facebook-hoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése